Y Kuşağının Özellikleri ve İstatistikler

1980 ile 1995 yılları arası doğmuş olanların içinde yer aldığı Y kuşağının neyi istediği, neye ne kadar önem verdiği, olaylara bakış açısını markalar açısından pazarlama stratejilerinin gözden geçirmeleri gerektiği anlamını taşımakta. Bu dönemler arasında doğmuş kişiler (18 ile 33 yaşları arasına denk gelmekte) 2025 yılı itibari ile çalışan nüfusun %70’ini oluşturulması beklenmekte. Y kuşağı diğer dönemler ile karşılaştırıldığında en eğitimli olan bu nesil dünya nüfusunun 1,8 milyarını oluşturma. 

Halkla ilişkiler ve iletişim ajansı olan Edelman‘ın yaptığı araştırma (araştırma 2012 yılına ait) 11 ülke arasında gerçekleştirilmiş. Bu ülkeler arasında Türkiye’de bulunmakta. Türkiye dışında araştırmada bulunan ülkeler: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD bulunmakta. 

Yayınlanan raporda Y kuşağı ile ilgili üç önemli olay göze çarpmakta: 

  • Kentleşme: 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun %70’i kentlerde yaşamını sürdürüyor olacak. Bu da gösteriyor ki Y kuşağı kırsal alanları değil kent yaşımını tercih etmiş olacak.
  • Deneyim: Y kuşağı bir önceki kuşaklara göre alışkanlıkları konusunda daha araştırmacı olması göze çarpmakta. Bu da Y kuşağını daha deneyimli kılmakta.
  • Ebeveyn rolü: Artık Y kuşağında kadınların çok para kazandığı bir kuşak olması ile gündeme geliyor. Bu kuşakta erkekler ev işlerine daha yardımcı olarak rollerin değişmesini gündeme getiriyor.

Y Kuşağı Yaşam Basamakları

Araştırmaya göre Y kuşağına dair öne çıkan bazı ipuçları şu şekilde: 

  • Türkiye’de Y kuşağı yeni trendlerin çoğunu %55’ini arkadaşlarından öğrenirken, %45’ini ailelerinden öğrenmekte.
  • Y kuşağı markalar ile yaşadığı olumlu veya olumsuz sonuçları dışarı ile paylaşmayı tercih ediyor.
  • 11 ülke arasında kendi işini kurmak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazla. 11 ülke arasında %76’lık oran ile Türkiye ilk sırada yer almakta.
  • Türkiye’de Y kuşağının en büyük hayali ev sahini olmak.

Evet bende bir Y kuşağı olarak bu araştırmada aşağı yukarı kendimi buldum. Biliyorum ki bu yazıyı okuyan Y kuşaklarını işte beni anlatmış diyecekler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir