Bugün başladığım Python maceram serisine hızlı bir giriş yapıyorum. Öncelikle şuan iki farklı Python versiyonu mevcut. Ben macerama 3.x versiyonu üzerinden devam edeceğim. O yüzden bu yazımda Python 3 kurulumu hep birlikte yapacağız.
Detaylı Python 3 kurulumu
Öncelikle Python.org adresinde Downloads bölümüne giriyoruz. Burada aşağıda da görebileceğiniz ve üstte bahsettiğim gibi iki farklı versiyon mevcut. Ben 3.x sürümü üzerinden devam edeceğim için şuan görünen 3.6.4 sürümün indirdim. Bu yazıyı okuma zamanınıza göre buradaki sürüm bilgileri değişebilir.
İndirme tamamlandıktan sonra normal bir program yükler gibi exe dosyasını çalıştırıyoruz. Dosyayı çalıştırdığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.
Burada dikkat etmeniz gereken detay alt bölümünde bulunan “Add Python 3.6 to PATH” seçeneğinin seçili olması olacak. Bu seçeneğin seçilmesinden amaç Windows komut satırının sistemine Python’ın tanımlanması sağlamak. Normal şartlarda bu seçeneği seçip kurulum yaptıktan sonra komut satırı ekranında Python işlemleri yapılmasına izin verilecek. Ama seçim ve kurulum işlemi yapılana kadar aşağıdaki gibi bir ekran karşınıza gelecek. Bunu denemek için komut satırını açıp açılan ekranda python yazıp enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
Kuruluma devam etmek için “Add Python 3.6 to PATH” seçeneğini seçtikten sonra Install Now diyerek işleme devam ediyoruz. Normal şartlarda kurulum sorunsuz bir şekilde tamamlandığında karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.
Şimdi biraz önce komut satırında karşımıza çıkan durumu daha detaylı anlamak için yine komut satırını açıp python komutunu vererek karşımıza çıkan ekrana daha detaylı bakalım ve bu ekranda birkaç python komutu yazalım.
Gördüğünüz gibi artık komut satırı ekranında artık python komutlarını yazabiliyoruz. Örnek olması açısından birkaç komut ile daha detaylı görmenizi sağlamış oldum. Bu matematiksel komutları ve print fonksiyonunu ilerde daha detaylı olarak yazacağım için üzerinde şuan pek durmayacağım.
Şimdi bu komutları Python ile birlikte kurulumu gerçekleşen IDLE üzerinde deneyelim. IDLE’ye ulaşmak için başlat ekranında iken IDLE yazmanı yeterli olacak.
Programı çalıştırıp komut satırında yazmış olduğum komutları bu ekranda da denediğinizde bir fark olmadığını sizde göreceksiniz.
Evet birlikte Python 3.6.4 kurulumu yapıp çalıştırdık. Python maceramın ikinci yazısını da böylece tamamlamış oldum. Kısa süre içinde yeni yazılarımı buradaki adreste paylaşmaya devam edeceğim. Umarım keyifli bir yazı serisini sizler için sunabilirim.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.